London – A-ha!

Min hatt er lastet med kaniner

— Er du siktet for drap, har du bedre rettssikkerhet enn om du er mistenkt for å se A-ha i London på statens regning.
(Kjetil Rolness, 17.10.2020)

Kjetil Rolness sitter sammen med daglig leder i Født fri (og flere andre), i «Ytringsfrihetskommisjonen», som for tiden minner mer om en hatt full av kaniner, enn en samling voksne, reflekterte mennesker. Det er dine og mine skattepenger som finansierer Sirkus Født fris tryllekunstnere, så vi får bare overvære forestillingen. Sprettkorn og Epleklokke anbefales.

«Reisens formål skal, ifølge varsel og informasjon fra intervjuede, ha vært å være tilstede som publikum på en konsert med musikkgruppen A-ha og tilstedeværelse som publikum på musikalen Thriller Live.»
(Ernst & Young-rapport I)

Mistanke om å ha sett A-ha-konsert på statens regning?

Kjetil Rolness påstander er ikke basert på den virkeligheten vi andre forholder oss til. Ernst & Youngs rapport fastslo at konserten var gratis, fordi Zahid Ali kjenner Magne Furuholmen:

har i intervju med EY forklart at bakgrunnen for reisen til London var å arbeide med manuset til Stovnerrevyen 2020.
Videre forklarte (…) at (Zahid Ali) kjente privat (artist i gruppen A-ha – Magne Furuholmen), og at (Zahid Ali) hadde fått to gratis VIP-billetter til arrangementet (A-ha konsert) i Royal Albert Hall.
Både (..) og (…) ønsket å gå på konserten, men forstod at kostnadsnivået med reisen ville være uforholdsmessig høyt.

Det ble derfor inngått en avtale mellom (…) og (…) på vegne av stiftelsen for at (Zahid Ali) ville avstå fra å sende faktura for sitt honorar relatert til skriveseminaret i London.

Ernst & Young, første rapport, 18.09.2020

Man kan lure på hvorfor Rolness allikevel lyver om dette.

Kan de ikke unne seg litt?

Det var kanskje litt høye reiseutgifter for å hente «inspirasjon» til en revy på videregående skole: bare hotellopphold i en helg, kom på nesten 30.000 kroner. Så kom det to middager for to, til drøyt 5.000 kroner. Og så var det «mat» for to, for 2 ganger 3.000 kroner.
Det må vel ha vært historiens dyreste «inspirasjon» av en statlig ansatt «kunstner» med venn.

Shabana Rehmans bror Shakeel Rehman mente søsteren «burde kost seg mye mere» for skattebetalernes integreringsmidler.

Paret la ut bilder på Instagram, så alle de som ikke var blokkert fra forsvareren av ytringsfrihetens konto, kunne se hvordan skattepengene ble brukt.

I tillegg til staten, var også den private Scheibler-stiftelsen inne med bistand, hvor minst en av Rehmans tidligere kolleger sitter i styret. (Sissel Benneche Osvold)

Fire av de tretten medvirkende skoleelevene kom fra Rehmans egen familie, uten at dette påvirket prisen.
Til sammenligning kostet det skattebetalerne bare 58.761,50 kroner for 7 – syv – medarbeidere i prosjektet Negativ sosial kontroll (2018). Forskjellen kan ligge i at kun ett familiemedlem, broren Shakeel Rehman, var involvert her.
I Født fri og produksjonen av Stovnerrevyen var storesøsteren, hun med restauranten involvert for å lage mat, fordi ingen andre i hele verden ville kunne tilby det samme. Her var den langt billigere broren ikke engasjert, ut fra det jeg kan finne. Derimot var Petter Spretts venner og famili- unnskyld, Shabana Rehmans venner og familie, behørig involvert.

Vi får ta en torsk mens vi venter på Stovnerrevyen 2020, som skulle vært publisert 25. september. Det er bare halvannen måned siden.
Tout est rejeté, altså. Alt er tilbakevist.

Blackface

London-reisen med gratis A-ha-billett inspirerte merkelig nok elevene ved Stovner videregående skole, til å skrive noen blackface-innslag. Allikevel ble de av Stovner skoles elever som reagerte på rasismen som ligger bak, trakassert og hengt ut av de to dyrt inspirerte.
Keiserinnen har tross alt klær på seg, særlig når en så høy andel av hennes kolleger i Ytringsfrihetskommisjonen rykker ut med forsvar.

Elevenes krav om en kunnskapsbasert tilnærming til diskusjoner om rasisme er helt i tråd med faglige anbefalinger i dette feltet. Problemet er ikke at elevene ikke forstår ironi, men at det helt tydelig mangler tilstrekkelig kunnskap både i skolen og i offentligheten til å ha en seriøs diskusjon om rasisme. Blackface som fenomen er en av flere gode innganger til å fremme kunnskap om rasistiske symboler og praksiser som har eksistert over lang tid og i en rekke ulike land.

Waad Alrady, Stine H. Bang Svendsen, 17.04.2019

Den klassiske formen for rasistisk underholdning har gått av moten, men kunstig mørke ansikter dukker stadig opp på nytt i underholdningsindustrien, og kalles «neo-blackface». Neo-Blackface  kan være alt fra å ikle seg kjente svarte personer som halloween-kostymer, «eksotiske”» karakterer i musikkvideoer, eller performancekunst som har til formål å provosere. Neo-blackface er ikke fremstillinger av «den latterlige svarte slaven», men henspiller på rasistiske elementer av dagens kultur. Også neo-blackface er imidlertid avhengig av rasistiske forestillinger for å kunne underholde.

Waad Alrady, Stine H. Bang Svendsen, 17.04.2019

Under veiledning av Shabana Rehman Gaarder fra Født Fri, en organisasjon som i første rekke arbeider mot negativ sosial kontroll, og komikeren Zahid Ali, utarbeidet ungdommer ved skolen – nesten samtlige med minoritetsbakgrunn – et kreativt konsept, ofte med satirisk preg. Elevene tok utfordringen og skapte et variert program som sparker i alle retninger. Alle som så revyen fikk med seg hvor umåtelig stolte ungdommene var over forestillingen.

En rekke underskrifter fra ytre venstre til ganske langt mot høyre, 15.04.2019

Inspirasjon – oppsummert:

«Det kan se ut som», klagde kaninene som ble trukket opp av Sirkus Shabana-hatten. Ja, før det er fastslått ved dom, er det lurt å si at «det kan se ut som». Alt annet kan være injurierende inntil eventuell fellende dom foreligger.

Zahid Ali, Norges morsomste mann ifølge barndomsvenninnen Shabana Rehman, fikk gratis billetter til en A-ha-konsert i London, fordi han kjenner A-has Magne Furuholmen.

Derfor måtte paret reise på «skriveseminar» til London, uten elevene som allikevel ble så inspirert at de skrev blackface-stykket, for å få inspirasjon til Stovnerrevyen.

Derfor er det laget en dokumentarfilm om deres arbeid med stykket, som ble betalt både av private stiftelser, og IMDi.
Siden inspirasjon er dyrt i de kretser, måtte det inspirasjonssøkende paret spise på de beste restaurantene, og bo på de dyreste hotellene – inspirasjon er faktisk ikke gratis her i verden.
Se bare på van Gogh, Jens Bjørneboe og lignende.
De største begavelsene vasser jo i penger.
Før eller i hvert fall og oftest siden.

Van Gogh ble ikke verdsatt like høyt som Shabana Rehman og – ifølge henne: Norges morsomste mann, Zahid Ali. Så klart, han lagde aldri noen Stovnerrevy!

En kommentar om “London – A-ha!

Si din mening!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..