Født fri: Tout est rejeté!

Født fri: alt er tilbakevist!

Et ganske dyrt konferanserom med inspirasjon

For et sirkus da IMDI stoppet utbetaling av støtte til Født fri! Den ene kaninen ble trukket opp av hatten fortere enn den andre, og alle var like krenket på vegne av de to kunstnerne i Født fri. De var kunstnere, og som sådan kreves det mye for å bli inspirert, skrev hattekaninene, som plutselig hadde særlig innsikt i den kunstneriske prosess.

Kanskje de har rett. Podcasten de to kunstnerne nå lager, uten statsstøttede luksusreiser og spahotell, er kjedelig, enda den ene fremstiller den andre som Norges morsomste mann.

Det var ikke måte på hvor urettferdige og uriktige anklagene i rapporten fra Ernst & Young var, særlig om hattekaninene diktet inn påstander som aldri har vært fremmet. (Mer om Londonturen senere.)

To dagpakker for ett konferanserom

Daglig leder i Født fri, Shabana Rehman, fortalte VG at ««dagpakken» på kvitteringen er betalingen for konferanserommet, ikke for spa».
For å bevise dette, ga Rehman VG et bilde av hennes barndomsvenn Zahid Ali, foran en whiteboard i et lite rom. Det hjalp ikke at Ali ikke hadde så lyst til å snakke om hotelloppholdet.

Zahid Ali vil ikke bekrefte om han var med til hotellet Son Spa i januar 2019, der det ble holdt et skriveseminar for Stovnerrevyen. Men Født Fris advokat, Harald F. Strandenæs, forklarer i sitt tilsvar til Ernst & Young (EY) at hotellet ble valgt til dette seminaret på grunn av beliggenheten, som var gunstig for både Rehman og Ali.

«Son Spa – et Nordic Choice Hotels, ligger nærmest midt mellom Zahid Ali og Shabanas hjem, dette ble opplyst i intervjuet», skriver advokaten som forklaring på at dette hotellet ble valgt.

VG, 23.09.2020

Faktura fra Son spa – dagpakke den 3. dag

To «dagpakker» på «seminarets» tredje og siste dag, ga ikke to personer adgang til spa til Son spa, kun til ett møterom, ifølge Født fri. Tre dagers skriveseminar for en dags arbeid …?

For å leie ett møterom, måtte stiftelsen Født fri betale for to dagpakker, som vanligvis gir adang til spaanlegget, med behandling.
De to dagpakkene som skal være kvittering for betaling av konferanserommet, ble først kjøpt på skriveseminarets tredje dag. Paret skulle altså ikke jobbe på møterom før de hadde hvilt seg, og hentet inspirasjon i to dager – eller kom de på at de var på skriveseminar først etter to døgn?

Tavlen viser de to kunstnernes åpenbart harde arbeid etter to dagers hvile uten spa. Vi leser:

  • Stovner revy 2019
  • Rose
  • Stovnerske tilstander (med ring rundt)
  • Logo
  • Stovner VGS
  • Stovner (et av flere logoforsøk fra de to skribentene på skriveseminar)
Resultat av skriveseminar for Født fris Shabana Rehman, og barndomsvennen Zahid Ali på Son spa.

Hatten full av kaniner

Innsyn i offentlig tilgjengelige dokumenter, viser at Født fri har jobbet målrettet mot samfunnseliten, og konsekvent invitert eliten til sine arrangementer. Det ser vi at var en god investering når regnskap nå gjøres opp. Den ene etter den andre av Født fris mektige venner, har rykket ut for å fortelle hvor dum rapporten fra Ernst & Young er, hvor uredelig/dumt, feilaktig det var av kontoret å bestille granskingen og å betale for ytterligere gransking, når Født fri liksom har tilbakevist alt, og dessuten så må kunstnere ha inspirasjon for å kunne skape!

Det hører med til historien at daglig leder Shabana Rehman sitter i Ytringsfrihetskommisjonen, som ledes av en av landets mektigste kvinner, Kjersti Løken Stavrum. Stavrum er også administrerende direktør i stiftelsen Tinius og Blommenholm industrier, som er den største aksjonæren i landets største medieaktør: Schibsted. Fra Ytringsfrihetskommisjonen har «kollega» Kjetil Rolness etterhvert rykket ut to ganger, med støtte til Født fri, og Shabana Rehman. Han baserer sin påstander på feil han antar. Godt med kjendisvenner. Mer om Londonturen senere.

Gode venner er kjekt å ha: Kjersti Løken Stavrum er gift med sjefsredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum. Det antas å forklare Nettavisens absurde saksfremstillinger blant annet, og kanskje særlig via Erik Stephansen. Det er faktisk ikke måte på hvor påkledt keiseren er:

«når den verste kruttrøyken har lagt seg, er det tre punkter som vitner om oppsiktsvekkende mangel på innsikt og et relativt heftig kulturkræsj mellom revisor-verdenen og kultur-verdenen.

Det mest åpenbare punktet er det som også er mest omtalt i mediene: det såkalte spa-oppholdet på Son Spa Hotel.

«Formålet med oppholdet kan fremstå som å være av privat karakter», skriver revisorene. Til tross for at de har fått vite at «dagpakke» på regningen ikke betyr spa i dette tilfellet, men tvert om leie av møterom for å skrive manus til Stovnerrevyen»

Erik Stephansen, Nettavisen, 25.09.2020

Erik Stephansen vifter med sitt nå gulnede SKUP-diplom på Twitter, og skal ha for å være ryddig nok til å innrømme at han ikke har undersøkt vindmøllen han kjemper for: han baserer seg bare på hva andre har sagt. Altså andre som er betalt for å fremsnakke Født fri, som den rådyre partneren i advokatfirmaet Bull AS, som heller ikke tok stilling til fakta, før hun la ut om hvor uriktige påstandene om fakta var. Hei, hvor det går.

Ekstremt hardt arbeid oppsummert

De to skribentene må ha strevd veldig gjennom helgen. Paret ankom fredag 4. januar, og leide møterommet hvor alt dette ble skrevet på en whiteboard på søndagen den 6. januar. For leie av dette rommet, måtte Født fri betale for to dagpakker som gir adgang til spa-anlegget. Det fremkommer ikke noe om konferanserom av fakturaen, eller at paret har jobbet hardt.

Ser man dette opp mot det faktum at Amal Aden, som var med på å starte Født fri, ble pålagt å betale sine egne hotellopphold, sin egen mat og eventuelle inspirasjon av den mildt sagt lusne godtgjørelsen for sine gode foredrag om det som var stiftelsens tema før Stovnerrevyen, så kan man begynne å lure på enkeltes karakter. Men – alt er jo tilbakevist.

mindre enn fem måneder etter at vedtaket i hui og hast ble banket gjennom, er det nå kun Shabana Rehman som fortsetter det daglige arbeidet i organisasjonen. Minerva vet at stifterne Amal Aden og Iram Haq har trukket seg ut. To andre som var styremedlemmer i en interimfase har også trukket seg ut.

Minervanett, 10.04.2018

Men – alt er jo tilbakevist!

 Stiftelsen skal arbeide ved å være en  aktiv stemme i samfunnsdebatten, legge til rette for kompetanseheving,  praktisk tilrettelegging og systematisering av frivillig arbeid,  kulturelle aktiviteter og gi økonomisk støtte til prosjekter som  underbygger samme formål. 

Næringskode(r): 94.992  Fond/legater som støtter veldedige og allmennyttige formål

Brønnøysundregistrene, 14.11.2020

Si din mening!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..