Sjekk hudfarge! Tegning: Kristin B. Bruun

Påminnelse: sjekk farge!

Jeg er katolikk. Sist gang jeg offentliggjorde det, ble jeg skjelt ut, og min kirke fikk gjennomgå.
(Innlegget ble skrevet første gang i 2016)

Sjekk hudfarge! Tegning: Kristin B. Bruun
Nå må også jeg huske å sjekke hudfarge

Man ble informert om hvordan alle katolske prester tar for seg av korgutter, enda jeg verken er prest eller korgutt. Dessuten «hospiterer» jeg i det som var statskirken når jeg går til messe, av ulike årsaker.
Jeg er i tillegg blitt stemplet som rasist, og fordomsfull. Nå vil jeg fortelle deg hvor feil du tar. Først:

Jeg er hun tegneren som har påminnelse om at jeg må huske å sjekke folks hudfarge, fordi jeg er vokst opp som fargeblind.
Man blir det om man vokser opp i en multikultur hvor vi samarbeider hver gang vi møtes, hvor foreldre som aldri har sett hverandre før løser oppgaver og utfordringer sammen. Hvor man er svarte, hvite, gule og tidvis blå – det er kaldt i Norge de første vintrene!

Jeg vokste opp i et konglomerat, et «multikulturelt» samfunn. Vi delte religion, men oftere ikke kultur. Kultur er vaner, omgangsform, verdier.

Den katolske kirke består av omkring 180 forskjellige nasjoner. Såkalt «etnisk norske»* utgjør bare 15 % av denne gruppen. Vi er altså en minoritet i minoriteten.

Je suis katolikk!

Som katolikk tilhører jeg en minoritet i Norge. Merkelig nok er det ingen som anerkjenner min rett til, og mitt behov for vern. Snarere tvert imot.
Det virker som om alle kristne er fritt vilt, sist var det jakten på Sylvi Listhaugs korsbruk** som forundret meg.
Hvor ble det av ytrings- og religionsfriheten i Norge? Her hvor vi tillater omskjæring av barn i religionens navn før de kan velge det selv?

Sylvi Listhaug og asylsøkerne. Ill.: Kristin B. Bruun
Min kritikk av Listhaug går på andre emner enn religiøse symboler. (2016)

Så neste gang du har lyst til stemple meg som rasist, fordomsfull, en kvinne som må settes på plass på en måte pudding-etnisk-norske menn(!) ikke klarer, så husk dette: 
Jeg tilhører en minoritet. 

Det er allikevel forsvinnende lite bråk fra oss, og vi er verdens dårligste rasister, ihvertfall de av oss som aktivt oppsøker de virkelig multikulturelle kirkene som St. Hallvard i Oslo. 
Jeg misliker bygget, men med vietnameserne kom en inderlighet og ydmykhet som gikk meg til hjertet. Det ble etterhvert flere fra afrikanske land, Midt-Østen, og selvsagt de europeiske katolske landene. Og stadig flere latin-amerikanere. Polakker utgjør hovedandelen katolikker i Norge i dag.

* etnisk norsk – ordpolitiet har nå innført forbud mot bruk av begrepet annet enn som foreskrevet. Over natten ble vi nektet å bruke det som vi har gjort i en årrekke, fordi det ikke er sånn. Dette er like fjollete som da alle løp rundt og uttalte «Munch» med u, fordi Munch-politiet sa at det var sånn, og samtidig hang en av landets fremste – dog avdøde – punkeres bilder i gullrammer.

** Det er nesten påkrevd å opplyse om at jeg ikke tilhører Sylvi Listhaugs beundrere, og derfor har pådratt meg utestengelse fra alle fora som noen av hennes mest trofaste følgere regjerer over. Som ytringsfrihetens angivelige yppersteprester og -prestinner (Resett og deres avlegger Ytringsfrihetsforbundet, for å nevne noen).

Si din mening!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..