Eivind Trædals definisjon av kvinner. Illustrasjon: Kristin Bruun

Eivind Trædals kvinnesyn – nei og ikke takk

Eivind Trædals definisjon av kvinner. Illustrasjon: Kristin Bruun

Eivind Trædal, bystyremedlem og  forhåndskumulert 10. kandidat til stortingsvalget 2017 for Miljøpartiet de grønne i Oslo, valgte å offentliggjøre private meldinger fra en person han har en alvorlig konflikt med. Mannen ble hengt ut på nett som avsender av sextrakasserende meldinger. Trædal utropte seg til beskytter av alle norske kvinner, særlig de unge på 27 år og oppover. Meldingene lød:

  • «Kan jeg kjøpe trusen din?»
  • «Liker du rimming?»
  • «Hei sexy jente …»

Oppdatert 11.07.2017: Trædal var ikke mer til helt enn at han hengte ut en av kvinnene som først hadde lagt ut meldingene, da han fikk kritikk. Jeg er en av dem som har kritisert ham for det jeg mener er hans nedvurdering av kvinner.
Jeg oppdaget at han uten noen direkte dialog har blokkert meg, og det synes jeg sier en del om Trædals redelighet – eller mangel på samme. Når jeg som kvinne reagerer på hans angivelige beskyttelse av oss kvinner, bør kommunikasjonsrådgiveren heller gå i dialog.

Særlig fordi han påstår han tar opp et mannskulturelt problem. Det er Trædals egen opptreden som er et mannskulturelt problem: han bruker kvinner kynisk for å nå sine mål.

Eivind Trædal (MDG) innrømmer at saken bunner i personlig konflikt
Eivind Trædal innrømmer at det er en personlig konflikt fra hans side, og outer en av kvinnene som har publisert bildene.

For å skrive dette blogginnlegget, mottok jeg dette fra en rundt Trædal:

Trusler og Langeland-meldinger fra Eivind Trædals gjeng
Henvendelsene innleder med en melding i samme ånd som jeg kritiserer Trædal for å formidle. 10.07.2017 kom beskjeden om at dette var å anse som en trussel avhengig av hvor mye jeg har drukket – etter dette blogginnlegget. Jeg blokkerte mannen. Hvorfor klarer ikke Trædals venninner det samme?

Eivind Trædal er ikke en hvem som helst

Trædal er fra før kjent fra Lex Amelie-saken, hvor hans samboer Maria Amelie ble sendt ut av Norge. Gjennom parets mektige nettverk fikk hun ikke bare komme tilbake til Norge, men ble opphav til en helt ny lovgivning som favoriserer slike som henne fordi hun har hatt flaks med – unnskyld beskrivelsen – valg av sengepartner.

Ikke vanlig å bli anklaget for kvinneforakt
Ikke ofte kvinner anklages for kvinneforakt. Jeg har klart det.

Den gangen ble journalisten Trædal  iscenesatt som samboende student, nå er han kommunikasjonsrådgiver og bystyremedlem for Miljøpartiet de grønne i Oslo

Trædals næværende samboer Lan Marie Berg er tilfeldigvis bystyremedlem og  førstekandidat til det samme stortingsvalget for det samme partiet.
10.07.2017 kl. 23:35: etter at jeg skrev dette, er Lan Marie Bergs profil endret. Da jeg sjekket, var hun oppført som førstekandidat. Heldigvis er den opprinnelige profilen tatt vare på, og jeg forstår at det var en opplysning som må ha hengt igjen fra valget i 2015. Takk til kommentatoren som påpekte dette.

Årets Trædal-sak har igjen lært oss at når man får en av landets mektigste kommunikasjonsrådgivere mot seg, så er utfallet gitt: media evner ikke å være maktas vaktbikkjer. I denne saken er det heller ikke tegn til at media har prøvd.

Ridder Trædals kvinneforakt

– I tillegg til naturen og klimaet vårt, er jeg engasjert i hvordan vi behandler de svakeste i byen vår, enten det er tiggere, papirløse eller narkomane. Vi skal ikke løse sosiale problemer med tvang og forbud.

I denne gjørmebrytinga som er iscenesatt av Trædal med venninner, er det virkelige problemet den bunnløse kvinneforakten som de har fått gjøre seg til  uimotsagte talsmenn for.

Personlig  protesterer jeg av alle krefter på å bli kjønnsstereotypet i det endimensjonale, inkompetente og hypersensible kvinnebildet disse metro-menn og deres venninner av sikkert ulike kjønn (vi snakker jo om Miljøpartiet de grønne) har gjort seg til talspersoner for.

Meldingene fra den omtalte professoren kan på det verste beskrives som  klønete og kleine, og før Trædal var det  intet problem for en normalt oppegående, sterk og selvstendig kvinne å håndtere slike. Post-Trædal og co.  sitter norske kvinner  uten rett til  selv å definere oss som kvinner, og uten rett til å definere  hva slags meldinger vi vil gjøre oss til ofre for.

Trædals ofre ansvarliggjøres

Jeg ville aldri blitt offer for en som Langeland, derimot har Trædal og hans like gjort meg til offer – for sin kvinneforakt.

Alle kvinner lærer at de må passe seg for å unngå voldtekt. For å hindre at kvinner utsettes for overgrep, deltar bystyremedlem Eivind Trædal i vedtak om å ansvarliggjøre dem. I «Plattform for byrådssamarbeid mellom Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti i Oslo 2015-2019″ er det vedtatt at man skal gjøre Oslo til en tryggere by blant annet ved

  • At det tilbys selvforsvarskurs for jenter i skolen

Kvinner gis ansvar i de deler av det kvinnefiendtlige som Oslo MDGs Eivind Trædal presenterer når han skal ta en som hans venner har konfikt med. På de områdene hvor vi faktisk er sårbare, ansvarliggjøres vi, og så umyndiggjøres og snik-idiotofiseres vi for uskyldige, uproblematiske meldinger.

Eivind Trædal  fratar kvinner ansvar, og  gjør oss til klynkende, lallende, inkompente  ofre for uskyldige meldinger fra en kåt og klønete mann, mens vi  forventes å forsvare oss mot seksuelle overgrep som påføres oss med fysisk vold.
Du og du.

Denne kvinneforakten ville man normalt sett forventet at de  avis-døende media ville tatt tak i, men det får gå upåaktet hen når Norges maktelite skal ta noen, og samtidig skyller oss kvinner ut med gjørmevannet.

Hvem definerer kvinnelighet?

I deres verden er man kun «kvinne» om man trenger «hjelp» fra slike som Trædal.

Sorry, gutter og jenter: jeg aksepterer ikke at mennesker jeg identifiserer meg så lite med som denne gjengen, skal få definere meg som kvinne – eller som kvinnelig nok. For det er hva som ligger i bånn: vi som er normalt oppegående og klarer å skille kleine uttrykk for lyst fra reell seksuell trakassering og faktiske overgrep, er pr. definisjon ikke særlig kvinnelige. Vi tilgis nok at vi ikke klarer å håndtere voldtektsforsøk selv etter selvforsvarskurs.

Bunnløs kvinneforakt fra Miljøpartiet de grønne

Jeg leser Eivind Trædals utgytelser om tre meldinger fra en tent mann som uttrykk for en bunnløs kvinneforakt. I den anledning må det være meg tillatt å innrømme at Eivind Trædal tilhører en gruppe menn jeg aldri hadde snudd meg etter, og som jeg i utgangspunktet ikke tenner på. Det har noe med styrke og verdighet å gjøre – som i redelighet. Jeg ser med lettelse at flere Facebook-kommentatorer deler min avsky for Trædal som mann og person. Det synes jeg han fortjener, for maken til oppblåst, hoven mannssjåvinist skal man heldigvis lete lenge  etter.

Er dette overgrep?

Alle kvinner som er normalt attraktive, eller som har fremstått tilgjengelige ved å signalisere sårbarhet – slikt som kvinner lærer å ikke gjøre på selvforsvarskursene til Trædal og gjengen –  vil ha opplevd overtramp, særlig fra overordnede. Eller veiledere. Eller kolleger – selv om de fleste på samme nivå i større bedrifter er klar over hvor grensene går.

De fremlagte meldingene er ikke sendt verken til studenter, kolleger, underordnede eller folk som professoren veiledet. De er sendt til voksne, ikke-studerende kvinner som tar opp med professoren hans opptreden i forhold til  hans eks-partner. Hånden i været den som aldri har oppført seg som en drittsekk i en bruddfase.

Fritt frem for makta

Dessverre tror mange som får makt, at det er friere frem. Og det er det jo i praksis. Trædal tlihører Norges makt-elite, blant annet gjennom sitt og samboerens nettverk. Det er å ta seg til rette når man velger å offentliggjøre andres private forhold på den måten Trædal og hans venner har gjort, men når en som er så mektig gjør det, må ofrene tie og tåle.
Det er det samme som ofre for faktisk trakassering fra overordnede, veiledere eller kolleger med mer makt må gjøre. Trædal burde seg selv i speilet med andres øyne, ikke bare den selv-forelskedes.

Trædals krenkelses-list

Trædal har selv tatt seg den frihet å definere hva vi kvinner krenkes av. Det er ganske frekt, men han har så mye makt at den kan gå til hodet på ham uten at noen løfter et øyenbryn. Jeg har enda ikke sett at andre  feminister  har parkert hans frekke nedvurdering av halve Norges befolkning.

Jeg trodde at vi som kvinner var nærmere å definere hva vi krenkes av, og hva som definerer oss som kvinner. Jeg mangler åpenbart Trædals definisjonsmakt.

Jeg vil fortsatt motsette meg at Trædal og hans like skal få definere oss kvinner som en inkompetent, hjelpeløs, svak og i praksis udugelig gruppe. Det er like store individuelle forskjeller innad i gruppen «kvinner», som i gruppen «nordmenn». For å ta et eksempel.
Jeg avviser hermed Trædals krenkelses-list – som er lagt nedverdigende lavt.

Er Trædal mann nok til å definere?

Jeg ble opprørt over Trædals overkjøring av oss kvinner som tok til orde mot hans nedvurdering av oss, og skrev:

Trædal var ikke attraktiv før. I denne gjørma har han fremstilt seg som den ekleste og mest kvinneundertrykkende mannssjåvinist jeg har sett på lenge. Så nei, Trædal, JEG tar tilbake definisjonsmakten, og definerer meg selv og min kvinnelighet. Bare hold tentaklene dine unna oss andre, og velt deg i dem som støtter ditt forskrudde kvinnesyn.

Det er fortsatt mitt syn.

5 kommentarer om “Eivind Trædals kvinnesyn – nei og ikke takk

  1. Takk for å ta et oppgjør med denne Trædal. Det måtte en kvinne til. Nettopp på grunn av det taskenspilleriet fra hans side som du peker på, så har han – veldig beregnende – gjort seg nærmest uangripelig fra menn. -Og kvinnene har han jo kuppet. Fint at folk minnes på hans rolle i Ameli-saken også. Takk og takk!

    Likt av 1 person

Si din mening!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..