Nettroll og knulledokke | Kristin Biesse Bruun

Nettroll - tegning: Kristin B. Bruun
Nettroll – tegning: Kristin B. Bruun

Et mannlig nettroll skrev «knulledokke» om en kvinnelig blogger. Hvordan ser det ut i hodet på en som skriver noe sånt? Hvem er han, hvordan ser han på seg selv?

Jeg forestilte meg at et mannlig nettrollmåtte være svært frustrert. Er det en mann som «drar damer«, som skriver slikt til en attraktiv, ung kvinne?
– Du mamma, vet du hvorfor man kaller ei jente for hore, spurte en av sønnene mine da jeg luftet temaet. Jeg ble svar skyldig, og ganske opprørt over det oppklarende svaret:
– Det er det en fyr sier til ei jente han tror vil ligge med alle andre enn ham.

Slik oppfatter nok et nettroll den unge suksessrike, selfmade vakre kvinnen: hun er nær der hun bretter seg ut på skjermen, og allikevel så uendelig fjern. Han behøver bare å prøve å ta på henne, så kjenner han det. Det nærmeste hankommer henne, er den kalde skjermen. I en slik manns ensomme  verden er alle menn nærmere henne enn ham.

Alene med skjermen

En foreleser i psykologi fortalte om feilkoblingene som inntreffer i hjernen når vi blir påvirket av alkohol, og som gjør oss mindre sosialt intelligente. Vi fanger ikke opp korrektiver som andresansiktsuttrykk, milde irettesettelser gjennom mimikk, gestikulering, kroppsspråk. Har du holdt på med hundeller for eksempel (panto-)mime, er du nok ganske bevisst hvor mye vi mennesker sier gjennom ansiktsuttrykk og kropsspråk!

Like av virg- eh, like a bear

Alene foran skjermen er du i praksis like sosialt intelligent som om du er ruspåvirket. Du har ikke mulighet til å se at folk snur seg vekk, at de forlater sine skjermer, forlater websiden hvor du utgyter deg. Men likesfår du alltid med deg! Og de kan være en like god hjelp inn i trøbbel som alkohol …

Nettroll – følgerne

Nettroll - tegning: Kristin Biesse Bruun
Nettroll – tegning: Kristin Biesse Bruun

Nettroll har følgere. De som alltid kaster seg på og deltar i trakasseringen av noen heller ikke de kjenner, og som liker og liker skitten som blir skrevet. Som hater blindt.
Som skriver truende, sjikanøse meldingeri kommentarfeltet om den personen som blir forfulgt. Kvinner er flinke i rollen som blinde hatere, og når det er en kvinne som blir forfulgt, er disse på flekken. Hver eneste gang. Få kvinner er selvstendige nettroll, de tør sjelden være like aggressive som sine mannlige «kolleger». Disse kan kanskje kalles flokktroll?

Det ensomme nettrollet

Vi forestiller oss oftest nettroll som menn. Rasende, frådende, enkle, sinte, stakkarslige, mislykte, ensomme menn som faller utenfor alt, som ikke får til noe. Seksuelt frustrerte menn. Psykisk syke menn. I egne øyne stort sett fullstendig mislykte.

Du finner dem i kommentarfeltet tilnettavisene. Når man leser kommentarene, ler man til å begynne med over «galskapen«. Etterhvert er det ikke moro lenger: disse menneskene viser sinensomhet, sitt utenforskap i hjerteskjærende grad. Man antar det er dager hvor de ikke kommer seg ut av nattøyet – som var det samme de hadde på seg i går.

Nettroll generelt - tegning: Kristin B. Bruun
Nettroll generelt – tegning: Kristin B. Bruun

Stalkeren – den hevngjerrige kvinnen?

Noen kommer med draps- og voldstrusler, de fleste nøyer seg med «bare» sjikane og trakassering. Noen nettroll har fått enkeltpersoner på hjernen, altså driver ren «stalking«.  Psykologspesialist Svein Øverland  beskrev forskjellige stalkertyper i boken Stalking – Forståelse, risiko og håndtering (2012). Siden det ikke finnes særlig materiale på norsk, har han hentet inn og benyttet forskjellige type-modeller.

Nettroll-stalkeren  er  helst denhevngjerrige eller den avviste stalkeren, som søker gjenopprettet den urett vedkommende føler seg utsatt for. Det kan være et vennskap like godt som etparforhold som er avsluttet. Nettroll-stalkeren har gjerne en (narsissistisk og/eller paranoid) personlighetsforstyrrelse som kan forklare den opplevde krenkelsen over å bli forlatt, forsmådd, å ha tapt.

Victims are strangers or acquaintances who are seen to have mistreated the stalker. Resentful stalking can arise out of a severe mental illness when the perpetrator develops paranoid beliefs about the victim and uses stalking as a way of ‘getting back’ at the victim.

The initial motivation for stalking is the desire for revenge or to ‘even the score’ and the stalking is maintained by the sense of power and control that the stalker derives from inducing fear in the victim.

Often Resentful stalkers present themselves as a victim who is justified in using stalking to fight back against an oppressing person or organisation.
https://www.stalkingriskprofile.com/what-is-stalking/types-of-stalking

Nettroll - tegning: Kristin B. Bruun
Nettroll – tegning: Kristin B. Bruun

Prosjekt Nettroll – Kristin Biesse Bruun

Jeg begynte på prosjektet da jeg hørte om knulledokke-saken. Hvordan beskriver man denne delen av virkeligheten – nettroll er jo ikke noe «man» tar på alvor?
Det måtte bli pene tegninger. Så pent man kan tegne det stygge. Uansett hva som er bakgrunnen, representerer nettrollene det som er stygt, nedrig  og ondsinnet. De velter seg i en menneskelig gjørmepøl som overrasker: ser de ikke seg selv? Nei, for de skyver vekk de kritiske røstene, og får likes fra flokktrollene.

Griseører eller sofaputer?

Det begynte som puter, helt sant, og så ga «griseørene» seg helt selv. Ord som «svin» sitter ganske løst hos nettrollene.

Utstilling

Jeg har ikke bestemt hvor og hvordan bildene skal stilles ut enda, om noen skal være med på en fellesutstilling, eller om alle skal vente på de foreløpig to siste planlagte er ferdige … (16.06.2016)

Si din mening!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..