Når sakkyndige psykologer endrer syn

12.02.08

Hvem er mest uavhengig?

«(Barne- og likestillingsminister) Manuela Ramin-Osmundsen har nå (…) muligheten til å løse det nye ombudet fra departementets tøyler. Det bør hun gjøre. Først da får ombudet gjort jobben sin til fulle.»  – skriver Dagsavisens nyhetsleder 11/2-08.

Utgangspunktet er kritikken fra FNs barnekomité, om at barneombudet er styrt av departementet. Samt at det nåværende barneombudet, psykolog og sakkyndig Hjermann er misfornøyd med ikke å bli gjeninnsatt i neste åremålsperiode.
(Dagsavisen, http://www.dagsavisen.no/meninger/article334597.ece død lenke, 11/2-08, erstattet med denne hvor Hjermann innrømmet å ikke ha gjort jobben, for å fortsette i stillingen).
Det kan godt være at en jurist vil være et bedre talerør for barnas sak, enn en sakkyndig psykolog som Hjermann.

I dagens barnevern, hvor barn utsettes for det mest skadelige barn kan erfare: omsorgsovertakelse, er det nettopp de sakkyndige psykologene som anbefaler dette.

Juristen Sverre Kvilhaug har i flere år forsøkt å få ombud og politikere til å se det tvilsomme i en industri som livnærer seg på å skade barn på denne måten:
Juristen, ikke psykologene, henviser til forskning som viser hvilke dramatiske skader tap av omsorgspersoner påfører barna.

Juristen Kvilhaug har hentet frem evidens som viser at det sannsynligvis er sammenheng mellom psykosomatiske sykdommer, f. eks. kreft i visse former og tapserfaring fra barndom, sammenheng mellom selvmord(sforsøk), stoffmisbruk, schizofreni, manisk depresjon og andre psykiske lidelser i forhold til tapserfaring.

I Kvilhaugs materiale legges det også frem evidens for at det å bli fratatt foreldre, eller miste foreldre som fortsatt lever (omsorgsovertakelse, skilsmisse) traumatiserer og skader barna i større grad enn om foreldre dør.

FNs barnekomité har kritisert Norge for sitt relativt høye antall omsorgsovertakelser siden 2005:

«23. Komiteen er betenkt over det antallet barn som er fjernet fra familien og bor i fosterhjem eller andre institusjoner. Komiteen merker seg i denne forbindelse at parten er villig til å vurdere rutinene i forhold til fjerning av barn fra familiemiljøet.

24. Komiteen anbefaler at parten treffer tiltak for å bekjempe årsakene til at stadig flere barn fjernes fra familien, blant annet ved å gi tilstrekkelig støtte til de biologiske foreldrene.
Komiteen oppmuntrer parten til å prioritere vern av det naturlige familiemiljøet og å sikre at fjerning fra familien og plassering i fosterhjem eller institusjoner brukes bare som en siste utvei når det er til barnets beste.»

(Behandling av Norges tredje rapport til FN om oppfølging av barnekonvensjonen, http://www.regjeringen.no/upload/BLD/Barnets%20rettigheter/Tredje_rapport_FN_barnekonvensjon.pdf)

Det er å håpe at en jurist som barneombud vil ta tak i disse meget alvorlige problemene, og den regulære omsetningen av barn som i dag forekommer rundt «barnevern».
Psykologen Hjermann gjorde det ikke.

Si din mening!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..